Artistiek leider & dirigent

Nico Schippers

Sinds 2004 is Nico trombonist in het Koninklijk Concertgebouworkest en het Koperensemble van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daarnaast geeft hij wereldwijd masterclasses in orkestspel en het solorepertoire.

Zoals vele blazers begon Nico zijn muzikale carrière op 7-jarige leeftijd bij een muziekvereniging, ‘Wilhelmina Glanerbrug’. Jarenlang kreeg hij les van zijn opa Schippers. Later studeerde Nico aan de conservatoria van Enschede, Rotterdam en Lyon en speelde in deze periode in het Nationaal Jeugd Orkest en het Gustav Mahler Jugendorchester. Hij remplaceerde in alle Nederlandse en vele buitenlandse orkesten in o.a. Zürich en Berlijn. In 2000 werd hij solotrombonist van het Nederlands Balletorkest (later Holland Symfonia).

Hij maakte vanaf de oprichting tot 2010 deel uit van het Nieuw Trombone Collectief. Daarnaast was hij van 2007-2014 als docent trombone en euphonium verbonden aan het Fontys Conservatorium te Tilburg.

Contact met de jongste generatie talenten en het overbrengen van zijn kennis en ervaring van het jarenlang musiceren op topniveau motiveerde Nico om in 2016 artistiek leider van de Jonge Blazers Nederland te worden. Sinds januari 2018 is hij dirigent van alle ensembles van de Jonge Strijkers & Blazers Nederland.

“Ik vind het een absoluut voorrecht en groot plezier om te werken met de Jonge Strijkers & Blazers Nederland. Wij bieden kansen aan jongeren om zich muzikaal en sociaal vergaand te ontwikkelen. Van het mogelijk maken van het allereerste concert van een jonge strijker, naar gevorderde strijkers boven zichzelf uit te laten stijgen als groep, tot het samenbrengen van internationale topsolisten met onze blazerstalenten. Dit hele proces maken we mogelijk bij deze mooie stichting, iets om trots op te zijn en te koesteren!”